RSS Feeds

Translate

10.30.2009

Kongsi Maklumat

Cetak Halaman

Assalamu alaikum kepada semua ikhwah yang disegani,

Saya ingin berkongsi satu persoalan yang menjadi satu pengalaman baik. Pada minggu lepas, seorang Professor Malim dari Universiti of Jordan telah berkunjung ke Jabatan kami (Jabatan Pengajian al-Quran dan al-Sunnah). Di dalam sesi pertama iaitu Isnin 19 Oktober, semasa soal jawab, seorang pensyarah telah bertanya beliau berkenaan dengan kemelut yang berlaku di Mesir di mana al-Shaykh al-Tantawi telah menyatakan bahawa beliau akan mengharamkan penggunaan ‘niqab’ di institusi pengajian di Mesir, lalu Professor Malim itu (Proffesor Dr Muhammad Khazir al-Majali) menjawab antara lain seperti berikut, “Shaikh al-Tantawi telah menziarahi sebuah sekolah perempuan. Apabila beliau masuk ke satu bilik darjah, guru kelas itu menutup wajahnya dan begitu juga dengan seorang pelajar. Al-Shaikh al-Tantawi bertanya kenapakah pelajar itu menutup wajahnya, lalu pelajar itu mengatakan bahawa hukumnya wajib. Al-Tantawi menyuruh pelajar itu membuka niqabnya dan mengatakan ianya tidak wajib dan tiada dalam Islam. Guru kelas itu mempertikaikan jawapan beliau dan beliau marah. Apabila pelajar tersebut telah membuka niqabnya, al-Tantawi mengatakan ‘Wajah awak tak cantik, bagaimana jika wajah awak cantik?’ Kemudian beliau mengumumkan bahawa beliau akan menghalang penggunaan niqab di institusi pengajian. Akan tetapi al-Shaikh al-Tantawi telah pun menarik balik pengumuman menghalang penggunaan niqab itu tidak lama kemudian.”
Pengajaran yang dapat digarap daripada peristiwa tersebut mengikut apa yang saya faham daripada ulasan Prof. Dr Muhammad al-Majali:
1- Seorang yang alim sepatutnya tidak mudah diganggu emosinya dengan teguran orang lain terhadapnya.
2- Kenyataaan al-Tantawi terhadap pemakaian niqab bahawa ianya tidak wajib dan tiada dalam Islam adalah silap kerana perkara tersebut ada dalam Islam.
3- Individu-individu muslim sepatutnya bertoleransi dalam perkara yang khilaf dan tidak sewenang-wenangnya menolak pendapat yang bertentangan dengan pendapat yang dipegangi.
4- al-Shaikh al-Tantawi telah menarik balik kenyataannya tentang Niqab.

Semoga kita dapat mengambil pengajaran daripada peristiwa yang berlaku di bumi Mesir itu…

0 comments:

Related Posts with Thumbnails